Ng Hotel Blog Banner 6 Ng Hotel Blog Banner Mobile 6

Baharı Sapanca’da orman terapisi ile karşılayın

Doğada olmak ruhumuza iyi geliyor, enerjimizi artırıyor, canlılığımızı bize geri veriyor ve bedenimizi tazeleyip gençleştiririyor. Ormanın sesi, ağaçların kokusu, dalların arasından ışıyan Güneş, temiz hava… Tüm bunlar stresimizi hafifleten, rahatlamamıza ve daha net düşünmemize yardımcı olan güzellikler.

Shinrin-yoku, nam-ı diğer orman terapisi

Japoncada shinrin-yoku, İngilizcede forest bathing olarak adlandırılan orman terapisinin, hem fitness hem de farkındalık çalışması niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz.

Shinrin Japoncada "orman", yoku ise "banyo" demek. Yani shinrin-yoku, orman atmosferinde banyo yapmak veya ormanı duyularımızla algılamak anlamına geliyor. 1980'lerde Japonya'da fizyolojik ve psikolojik bir egzersiz olarak ortaya çıkan orman banyosunun iki amacı vardı: Teknoloji patlamasına karşı ekolojik bir panzehir sunmak ve Japonlara ülkelerinin ormanlarıyla yeniden bağlantı kurmaları ve onları korumaları için ilham vermek.

Yapılan araştırmalar, ağaçların fitonsit maddesini salgıladığını ve bu maddenin insan sağlığı üzerinde olumlu ve rahatlatıcı bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Japon Sağlık Bakanlığı, orman terapisini tıp literatüründe değerlendiriyor.

Görme, işitme, tat alma, koklama ve dokunma duyularının hepsini birden kullandıran orman terapisi; insanlarla doğa arasındaki boşluğu dolduran, dünyayla yeniden bağlantı kurmayı sağlayan bir köprü gibi.

Orman terapisinin hediyeleri

Orman terapisiyle ilgili olarak gerçekleştirilen birçok bilimsel çalışma ve araştırma bulunuyor. 2019’da Michele Antonelli, Grazia Barbieri ve Davide Donelli tarafından gerçekleştirilen “Effects of forest bathing (shinrin-yoku) on levels of cortisol as a stress biomarker: A systematic review and meta-analysis” isimli yetişkinler üzerinde yapılan çalışmada, vücudumuzun stres göstergelerinden biri olan kortizol seviyeleri test edilmiş. Çalışmaya katılan bireylerin orman banyosu sonrasındaki kortizol oranında ciddi bir düşüş tespit edilmiş.

Yetişkinler üzerinde yapılan “The Effects of a Forest Therapy Programme on Mental Hospital Patients with Affective and Psychotic Disorders” adlı çalışmada ise orman banyosunun depresyon düzeyini düşürdüğü saptanmış. 

“Therapeutic Potential of Volatile Terpenes and Terpenoids from Forests for Inflammatory Diseases” isimli bir başka araştırmada, bitkiler ve ağaçlar tarafından üretilen aromatik maddelerin düşük inflamasyon ile ilişkisi ortaya konmuş, orman banyolarının enfeksiyonlar ve kanserle savaşmaya yardımcı olan doğal öldürücü hücrelerin (natural killer cells) aktivitelerini artırdığı tespit edilmiş.

Orman terapisinin bilinen diğer etkileri, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, tansiyonu dengelemesi, kan şekerini düşürmesi, çocuklarda ve yetişkinlerde odaklanmayı artırması ve uykusuzluğa iyi gelmesi.

Sapanca’da eşsiz orman terapisi deneyimi

Kısacası, yaşamın devamlılığı için elzem olan ormanlar, bedensel olduğu kadar ruhsal sağlığımız için de faydalı. NG Enjoy ve NG Sapanca’da bu etkiyi, orman terapisi ile her bir hücrenizde hissetmeye, doğayı ve ormanı bambaşka bir şekilde deneyimlemeye ne dersiniz?

NG Sapanca ve NG Enjoy’da eğitimli bir uzman terapistin eşliğinde, meditasyon niteliğindeki orman terapisi yürüyüşlerine katılabilir, Sapanca’nın yeşilin tüm tonlarını göreceğiniz oksijen deposu ormanlarında yüzyıllık ağaçları tanıyabilirsiniz. Ağaçların yapraklarına ve gövdelerine dokunurken doğayla kurduğunuz bağlantının yarattığı huzuru derin nefeslerle içinize çekebilir, sincaplar, kuşlar ve tavşanlar ve daha birçok hayvan dostla selamlaşabilirsiniz.

Hem bedeni hem ruhu besleyen bu gezilerin sonunda, sizi enfes bitki çaylarının tadına bakabileceğiniz çok özel bir çay seremonisi bekliyor olacak.

Tüm aileyi mutlu eden aktiviteler

NG Enjoy ve NG Sapanca, ailenizin tüm üyeleri için eşsiz etkinliklere katılma şansını sunuyor. Ailece güzel anılar biriktireceğiniz bu etkinliklerin arasında; her mevsim süren havuz keyfi, Sapanca Gölü’nde bisiklet turları, fiziksel ve zihinsel gelişimi destekleyen tırmanış duvarları ve Aliva Spa’da iyi yaşamın şifrelerini sunan çok özel bir masaj ve spa deneyimi bulunuyor. Üstelik özel konseptli restoran ve kafelerde herkesin damak tadına hitap eden birbirinden güzel yemekler de cabası!

Bu baharda Sapanca'da #İyiHissedin"

Gelin bu baharda, NG Sapanca veya NG Enjoy’da size ve sevdiklerinize doğanın sonsuz huzurunun eşlik ettiği bir tatil planlayın; yeni mevsimi Sapanca’da tüm duyularınızla karşılayın.