Ng Hotel Blog Banner 3 Ng Hotel Blog Banner Mobile 3

Wellness 101: 8 boyutuyla wellness kavramı

Hepimiz sağlıklı, kendimizden emin ve mutlu olmak isteriz.

Wellness kültürü

Wellness, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla, bilinçli ve istekli olarak alınan kararları ve bu kararların uygulanma sürecini kapsıyor. Bir başka deyişle; daha sağlıklı yaşamak için farkındalıkla gösterilen çaba, en yüksek potansiyeli ortaya çıkarmak için tasarlanan yaşam biçimi, sürekli gelişmeye ve öğrenmeye dair verilen emek; kendini tanımak, sevmek ve kabul etmek wellness kültürünün içinde yer alıyor.

Wellness, içindeki ‘well’ sözcüğü itibarıyla hepimiz için bazı anlamlar taşıyor. Peki Türkçede ‘esenlik’ anlamına gelmesi ve ilk kez Doktor Halbert L. Dunn tarafından 1961’de High-Level Wellness (Yüksek Seviye Wellness) kitabında kullanılması haricinde neleri ifade ediyor?

“Wellness” tam olarak ne demek?

Wellness hareketinin babası olarak bilinen Dunn, wellness’ı “fiziksel ve psikolojik esenliği geliştirme ve sürdürme çabası içinde bir yaşam süreci” olarak tanımlarken Dünya Sağlık Örgütü bu kavramı “sadece hastalık veya sakatlığın olmaması değil, tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal esenlik durumu” diye açıklıyor. Amerikan Ulusal Wellness Enstitüsü ise wellness’ın “tam potansiyele ulaşmak için bilinçli, kendi kendini yöneten ve gelişen bir süreç” olduğunu söylüyor. Tüm bu tanımların ışığında, wellness’ın sağlıklı, kaliteli ve tatmin edici bir yaşamın mümkün olduğunun farkında olup bu yönde seçimler yapma süreci olduğunu düşünebiliriz.

Burada bahsettiğimiz seçim unsuru, wellness’ı yalnızca hastalığın olmadığı, sağlıklı bir hayat sürmekten çıkarıp mutluluk ve refah ile tanımlayabileceğimiz, tatmin edici bir varoluş hali yapıyor. Çünkü kaliteli bir yaşamın kapısını, iyi sağlık koşullarıyla birlikte mutluluk seviyemiz ve kendimiz için yaptığımız olumlu seçimler açıyor.

Peki bu ahenkli birlikteliği nasıl etkin hale getireceğiz?

Wellness’ı hayatımıza nasıl dahil ederiz?

Birçok bilimsel çalışma, dünyada en çok görülen sağlık probleminin depresyon olduğunu söylüyor. Depresyonu ise uykusuzluk, stres, kötü beslenme, hareketsizlik ve kalp hastalıkları tetikliyor.

On hastalıktan neredeyse dokuzuna stresin sebep olduğunu biliyoruz. Günümüzün modern toplumunda pek çok unsurun strese sebep olduğunu görüyoruz. Halbuki bu hayattaki yerimizi ve yaşamımızın kalitesini yaşımız, kilomuz, vücut tipimiz, toplumun güzellik ve çekicilik algısı, mesleğimiz veya sahip olduklarımız belirlemiyor. Aslında gerçekten nasıl ‘göründüğümüzü’, nasıl hissettiğimiz belirliyor. İyi hissetmek ise wellness’ı hayatımızın bir parçası yapmaktan geçiyor.

Wellness’ın, varış noktası olmayan bir sağlıklı yaşam yolculuğu olduğunu kabul edersek bu yolculuğu mümkün kılan araçları bulma ve kendimize özel yöntemleri (karar, aksiyon ve benzerleri) keşfetme motivasyonumuz da artacaktır.

Bu araç ve yöntemlerin etkisini kendine şu soruları sorarak ölçebilirsin:

  • Bütüncül mü?
    Bu yaklaşım hem sağlığımı hem de refahımı gözetiyor mu? Farklı boyutları var mı, bu boyutların birbiriyle etkileşimini mümkün mü?
     
  • Dengeli mi?
    Bu yaklaşım hayatımın herhangi bir alanını ya da boyutunu reddediyor mu yoksa bir ahenk ve denge sunuyor mu?
     
  • Öz sorumluluk  barındırıyor mu?
    Bu yaklaşımda sorumluluk ve irade tamamen bende mi? Farkındalığımı besliyor mu?
     
  • Pozitif mi?
    Bu yaklaşımda güçlü bir amaç duygusu var mı? Bilinçli ve olumlu mu?

Wellness’ın 8 farklı boyutu

Hayat tarzımızı belirleyen ana konu ve alanlar, wellness’ın boyutlarını oluşturur ve wellness konseptini hayatımıza uygulamamızı mümkün kılar. Her bir alan birbiriyle ilişkilidir ve hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımıza direkt etki eder. Her gün yaptığımız çok basit tercihlerle bu alanların hayatımızın kalitesine olan katkısını ya da zararını gözlemleyebiliriz.

Hadi bu boyutları birlikte inceleyelim:

1. Duygusal wellness

Duyguları anlamak, kişisel bakıma önem vermek, stresle baş etmek, tatmin edici ilişkiler yaratmak.

2. Çevresel wellness

Çevreye ve diğer insanlara saygılı bir yaşam tarzı benimsemek,  doğayla uyumlu olmak, onu korumak, refahı destekleyen ortamlarda bulunmak.

3. Finansal wellness

Mevcut finansal durumdan duyulan memnuniyet, gelecekteki durum için için umutlu olmak, giderleri başarılı şekilde yönetmek. 

4. Entelektüel (Düşünsel ve yaratıcı) wellness

Yaratıcı yetenekleri tanımak ve bilgi ve becerileri geliştirmenin yollarını aramak, yeni fikirlere açık olmak, akademik, sanatsal ve kültürel aktivitelere katılmak.

5. Mesleki wellness

Mesleki girişim ve edinimlerden duyulan memnuniyet, çalışmaktan alınan haz ve kişisel tatmin.

6. Fiziksel wellness

Fiziksel aktiviteler yapmak, sağlıklı yiyecekler tüketmek, yeterli miktarda uyku uyumak, hastalık halinde yardıma ve tedaviye açık olmak.

7. Sosyal wellness

Sosyal bağlantılar oluşturmak, cesaretlendirici boyutu olan ilişkiler geliştirmek, gelişmiş bir destek sistemi yaratmak, romantik partnerlerle yakın ilişki kurmak.

8. Ruhsal wellness

Hayatta amaç ve anlam duygusu geliştirmek, günlük hayatta ortaya çıkan sorunlarla başa çıkmak için hangi kaynaklardan faydalanacağını bilmek.

Her gün tüm bu boyutlarda küçük ama sağlam adımlarla sağlıklı seçimler yaparak stresi azaltabilir, hayatını daha sağlıklı ve daha olumlu titreşimlerle sürdürebilirsin.

NG Sapanca ve NG Afyon’da wellness’ın iyiliğiyle tanışın

NG Sapanca’da, Sapanca’nın harika doğası ile huzur ve sağlık kaynağı wellness uygulamalarını buluşturduk! NG Sapanca’ya gelerek ödüllü SPA merkezimiz Aliva SPA’da dünyanın en büyüleyici kültürlerine ait farklı masaj ve SPA tekniklerinden faydalanın; hem doğanın hem de suyun arındırıcı gücüyle bedeninizi ve ruhunuzu tazeleyin.

NG Afyon’da ise tarih boyunca insanların şifa bulmak için faydalandığı termal suyu, günümüzün wellness uygulamaları ile en üst seviyesine ulaştırdık. Hemen NG Afyon’a bir seyahat planlayın; hem konforlu bir tatil yapın hem de termal wellness’ın gücü ile aylarca sürecek iyilik, yenilik ve tazelik hislerinin keyfine varın.

Tatiliniz için konaklayacağınız yerleri araştırırken neden wellness konseptli bir oteli tercih etmeniz gerektiğini anlattığımız yazımızı da okumak ister misiniz?

Tatiliniz için neden SPA ve wellness otellerini seçmelisiniz?

#iyihisset
İyi kal!