Ng Hotels Blog Bitki Cayi Banner Ng Hotels Blog Bitki Cayi Banner M

İçinizi ısıtıp bağışıklığınızı güçlendirecek en leziz 5 kış çayı

İnsana, var olduğu günden bu yana onlarca farklı derdi için deva sunan bitkiler, biraz sıcak su ile demlendiklerinde de müthiş bir şifa sunuyor.

  1. Ballı Limon - Zencefil Çayı

Gıcık haline gelmiş bir öksürüğünüz ya da mide sorunlarınız mı var? O halde limonun bağışıklığı güçlendiren, zencefilin ise solunum ve sindirim sistemlerini destekleyen etkilerinden faydalanabilirsiniz. Limon, C vitamini ve antioksidan zengini olması itibarıyla pek çok diyetin vazgeçilmezlerinden. Bu nitelikler, zencefilin anti-bakteriyel ve antiinflamatuar özellikleri ile birleşince, üzerine bir de balın öksürüğü yumuşatan etkisi eklenince harika bir doğal ilaca sahip olacaksınız.

Ballı limon-zencefil çayını, 1 su bardağı yeni kaynatılmış suya, liflerine ayırdığınız birkaç dilim taze zencefili, 1 kalınca limon dilimini ve dilerseniz limonun kabuğunun rendesini, son olarak 1 kaşık balı ekleyip güzelce karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Çayınızı birkaç dakika demlenmesini bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz. Dilerseniz bir french-press de kullanabilirsiniz.

Peki, çayınıza rahmetli Barış Manço’nun meşhur “Nane Limon Kabuğu” şarkısının coşkusunu da katmaya ne dersiniz? Belki hatmi çiçeği ve çöre otunu bulmak zor olabilir ama karışıma 1-2 dal taze nane ilave ederek Manço’nun tarif ettiği şifaya kavuşabilirsiniz.

  1. Matcha’lı Yeşil Çay / Matcha’lı Roibos Çayı

Eğer “hem güçlü bir antioksidan olsun hem de metabolizmamı hızlandırsın” derseniz yağ yakıcı etkiye sahip matcha’lı yeşil çay tam size göre. Vitamin ve amino asit zengini matcha ile kalp sağlığını koruyan yeşil çayın birleşimi, bu kış sizi hem birçok sağlık sorunundan kalkan gibi korur hem de bu yeşil mucizevi tozun çimenli, umami aroması ile damağınızda özgün bir tat bırakır.

Matcha’lı yeşil çayı, 1 su bardağı sıcak suya birkaç yaprak yeşil çay yaprağı ve 2 çay kaşığı matcha tozu ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Eğer çayınızın biraz tatlı olmasını isterseniz karışıma akağaç şurubu veya bal ekleyebilirsiniz.

Dilerseniz yeşil çayı; şeker veya kalori içermediği halde doğal olarak tatlı olan roibos çayı ile değiştirebilirsiniz. Roibos, Güney Afrika'ya özgü bir bitki olan Aspalathus Linearis’in fermente edilmiş yapraklarından üretilen kırmızı renkli bir bitki çayı. İçine vanilya ve başka çiçeklerin eklendiği Roibos çayı karışımlarına çok kez rastlamış olabilirsiniz.

Bir diğer önerimiz de çayınızı süt ile latte’ye çevirmeniz. Çayınıza dilediğiniz miktarda süt ve süt köpüğü ekleyerek aldığınız hazza yeni bir boyut katabilirsiniz.

  1. Karanfil - Tarçın Çayı

İşte hem rengi hem de şeker içermeyen tatlı aromasıyla kalbinizi çalacak bir alternatif: Karanfil-tarçın çayı. Karanfil hoş, sıcak ve keskin bir tada sahipken tarçın hafif tatlı tonlar içerir. Birlikte harika bir ikili olan karanfil ve tarçın,  aynı zamanda gerçek bir antioksidan hazinesi. Özellikle sizi boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyacak bir alternatife ihtiyaç duyduğunuzda antiseptik, antiviral ve antibakteriyel özelliğe sahip karanfil size çok iyi gelecektir.

Karanfil-tarçın çayını 1 bardak sıcak suda 6-7 tane karanfili demleyerek yapabilirsiniz. Çayınızı biraz tatlandırması için içine 1 veya 2 çubuk tarçın eklemeyi de unutmayın. Çayınıza bir ince dilim elmanın ve evinizde varsa 1-2 tane anasonun da çok yakışacağını not edelim.

Karanfil-tarçın çayını yemek sonrası şişkinliğini gidermek için de içebilirsiniz.

  1. Yasemin çayı

İşte kış mevsiminin en özel tatlarından biri… İlkbaharda, tomurcukları ve açık yaprakları henüz minicikken toplanan yasemin, oksidasyonu önlemek için ısıtılır, küçük inciler haline getirilir ve her bir inci, şeklini koruması için kağıt mendile sarılıp kurutulur. Kuzey Çin kültüründe iyi niyet göstergesi olarak ikram edilen yasemin çayı sadece güzel bir tat ve koku sunmakla kalmaz, aynı zamanda polifenol ve tein dahil olmak üzere yüksek antioksidan içeriği sayesinde sağlık açısından birçok fayda sunar.

Bununla birlikte araştırmalar, yaseminin güzel kokusunun hafif bir yatıştırıcı görevi görerek kalp atış hızını düşürdüğünü de gösteriyor. Bu yüzden bir fincan yasemin çayının tadına varmak; rahatlamanıza, stres atmanıza, ruh halinizi yükseltmenize ve hatta daha kolay uyumanıza yardımcı olacaktır.

Yasemin çayını hazırlamak için, 1 demlik kaynamış suya 1 yemek kaşığı yasemin çayı koyup 5-6 dakika demlenmesini beklemelisiniz. Tadının acılaşmaması için bu süreyi fazla aşmamanızı öneririz. Kendine has tatlı aroması sayesinde yasemin çayını şekere ihtiyaç duymadan içebilirsiniz.

  1. Masala Chai

İşte aromatik baharatlarıyla en miskin anımızda bile bizi tamamen uyandıracak enfes Hint çayı. Karanfil, kakule, muskat, tarçın, zencefil, yıldız anason, karabiber ve çok daha fazlası ile bir fincan masala çayı sizi soğuk algınlığından uzak tutacak, damağınızda ise müthiş koku ve tatlarla adeta bir parti başlatacak.

Masala çayında tipik olarak dört bileşen vardır ve işin sırrı, bunlar arasındaki mükemmel dengeyi bulmaktır. Bu bileşenler, siyah çay, baharatlar (genellikle yukarıda saydıklarımız), süt (veya fındık sütü) ve tatlandırıcı (dilediğiniz şekilde tatlandırabilirsiniz.) Hindistan'da ‘masala’ baharat, ‘chai’ ise çay demektir. Yani masala chai, hoş kokulu baharatlarla dolu, siyah çay ve sütle servis edilen bir ‘baharatlı çaydır.’

Masala chai’ı yapmak için önce baharatları bir havanda ezin. Ardından bir cezvede baharatları 5 dakika boyunca kaynatın. 5. dakikanın sonunda cezvenin altını kapatıp içine çayı ekleyip 10 dk boyunca demleyin. (Siyah çayı kaynatmak masala çayını acılaştıracaktır, bu yüzden siyah çayı cezveyi ateşten aldıktan sonra ekleyin.) Peşinden içine damak tadınıza göre yarım bardak süt ve yarım bardak su veya bir tam bardak süt ekleyin. Bitki bazlı bir masala chai istiyorsanız badem ve yulaf sütü öneriyoruz.

Karışımı yeniden ısıtın ve dilediğiniz şekilde tatlandırın.

Afiyet olsun!

En güzel çay keyfi için sizi NG Sapanca ve NG Enjoy’a bekliyoruz

Daha önce NG Sapanca’nın kazandığı, dünyanın en prestijli turizm ödüllerinden biri olan World Luxury SPA Awards ödülünü, 2022’de NG Enjoy da layık görüldü. Kısacası Sapanca oteli ve spa otelleri denince, NG Sapanca ve NG Enjoy’un akla gelen ilk Sapanca konaklama alternatiflerinden olması bir rastlantı değil.

Tatiliniz için neden SPA ve Wellness otellerini seçmelisiniz?

Aile oteli ve toplantı oteli konseptleriyle de öne çıkan NG Sapanca ile NG Enjoy, Sapanca tailinin tadını birbirinden özel menülerle daha da artırıyor. Siz de NG Enjoy ve NG Sapanca’nın birbirinden şık restoran ve kafelerindeki farklı lezzetleri deneyerek gastronomik konaklama deneyiminin tadına varabilirsiniz.

Her iki otelin çok özel kafe ve dinlenme alanlarında; ana yemekler ve tatlıların lezzetine eşlik etmesi için, birbirinden nitelikli çay, kahve ve diğer içeceklerin tadını çıkarabilirsiniz.  

Örneğin Hollywood film endüstrisinin altın çağında doğan Hollywood Regency tarzını hatırlatan gösterişli dekorasyonuyla NG Sapanca Leylak Lounge, en lezzetli bitki çayı ve kahveler eşliğinde sıcacık bir şömine keyfini size tekrar tekrar yaşatabilir. #TekrarTekrarYaşa

Veya NG Enjoy’un sessiz salon konseptli kafesi Melisa’da, şömine başında dinlence ve lezzeti aynı anda deneyimleyebilirsiniz. #EnjoySeniAnlatır

En sıcak çay seremonileri NG Sapanca ve NG Enjoy’da sizi bekliyor

Sapanca’nın onlarca güzelliğinden biri, yemyeşil ormanları ve yüksek rakımlı dağlarında renkli yürüyüşlere olanak tanıması. Bu yüzden Sapanca’ya gidince yapılacak aktivitelerin başında da orman terapisine katılmak geliyor. Siz de Sapanca tatilinizi unutulmaz kılmak için NG Sapanca ve NG Enjoy’da konaklayarak uzman terapistlerimiz eşliğinde, meditasyon niteliğindeki orman terapisine katılabilirsiniz.

Peki NG Sapanca ve NG Enjoy’daki orman terapisinden sonra sizi lezzetli çaylarla özel bir çay seremonisinin beklediğini biliyor muydunuz?

Hem bedeninizi hem ruhunuzu besleyecek bu gezilerin yorgunluğunu terapinin sonundaki çay seremonisi ile atabilir, lezzetli çaylarınızı yudumlarken orman terapisinde gördüğünüz güzellikleri hayalinizde tekrar canlandırabilirsiniz.

NG Afyon’da çay keyfi bir başka olur

Termal otel ve Afyon’da SPA deyince akla ilk gelen Afyon oteli olan NG Afyon, Afyon’un şifalı suyunu termal wellness konsepti ile birleştirmesinin ötesinde, gurme damaklara hitap eden lezzetleri ile de öne çıkıyor. Bir termal otelden çok daha fazlası olan NG Afyon, hem geleneksel lezzetleri hem de modern mutfakları içinde barındıran, her damak tadına hitap eden restoranları ve açık büfesi ile de birçok ailenin Afyon konaklama tercihi.

Termal suyun şifa niteliğindeki 4 faydası

NG Afyon’un dillere destan mutfağının yanında, Mercan Lounge ve Yasemin Patisserie gibi sıcak iç mekanlarında her daim hatırlayacağınız, bir sonraki seferin hayalini kuracağınız bir çay ve kahve keyfi yaşayabilirsiniz. #HayaliBileGüzel

Mercan Lounge, ferah iç mekanı ve şık balkonu ile birbirinden lezzetli bitki çayları ve kahveler eşliğinde tatlı sohbetler edebileceğiniz, gün boyu sakin ve huzurlu bir mekan.

Yasemin Patisserie ise akşamları canlı müzik dinleyebileceğiniz tatlı mı tatlı bir alan.